Skip to main content

Aan: Rokers

Staatssecretaris laat rokers stoppen met peuken en verpakkingen weggooien!

Staatssecretaris laat rokers stoppen met peuken en verpakkingen weggooien!

Rokers: wij vragen of je wilt stoppen met het uit het raam of op straat weggooien van sigarettenpeuken en cellofaan van sigarettenpakjes, ook de lege verpakkingen. Gooi ook geen asbakken leeg buiten en zeker niet in een put. De introductie van een soort 'poederdoos asbak' zou een goed idee zijn om te promoten, mensen kunnen ook een pot met deksel meenemen als ze buiten roken.

Mijn aanleiding om deze petitie te starten: ik woon zelf in een begane grond appartement en ik vind dagelijks peuken in mijn tuin die mensen boven mij uit het raam gooien, dit vergiftigt de grond en sommige dieren eten het op. Het is ook gewoon vies.

Ik zou graag zien dat de Staatssecretaris denkt aan voorlichting over dit onderwerp voor rokers en het op andere manieren onder de aandacht brengt. Er zou bijvoorbeeld bij tabakszaken en andere tabaks verkooppunten een affiche kunnen worden opgehangen over de schadelijkheid van sigarettenpeuken in het milieu en om rokers bewust te maken van hun gewoonte om peuken weg te schieten of te laten vallen

Waarom is het belangrijk?

Plastic heeft een slecht effect op milieu, dier en mens en daarom roepen wij je op om bij te dragen aan de oplossing van het plasticprobleem door geen peuken weg te schieten of het cellofaan uit je vingers te laten glippen als je een pakje open maakt. In sigarettenpeuken zit plastic maar ook ammoniak en ander schadelijk gif. Sigarettenpeuken zijn de grootste bron van Oceaan afval in de wereld volgens het World Economic Forum. Meer dan 60 miljoen peuken zijn gevonden in de laatste 32 jaar.

Waarom is plastic een probleem?
- Plastic soep: Veel plastic komt niet in de prullenbak, maar in het water terecht. Op die manier stroomt plastic van de rivieren, naar de zee de oceaan in. Iedere vier seconde komt er een ton aan plastic afval de oceaan in. Hier hebben dieren last van. Niet alleen doordat ze erin verstrikt raken, maar ook omdat kleine plastic deeltjes in het water terecht komen en dieren die vervolgens opeten. Die kleine plastic deeltjes ontstaan doordat plastic uiteenvalt door zonlicht, zout en golfslag bijvoorbeeld. Uiteindelijk krijgen wij op die manier ook plastic op ons bord.

- Microplastics: Het duurt honderden jaren voordat een dun plastic tasje is vergaan. Tot die tijd richt het veel schade aan voor dieren en milieu. Plastic lost niet op, maar het breekt zich af tot er kleine stukjes overblijven, microplastics. Dit komt onder andere in dieren terecht en waarschijnlijk ook in mensen. Wist je dat microplastics ook vrij komen als je bijvoorbeeld de afwas doet met een schuursponsje? Maar ook als je de was doet, of bij sommige scrubs die je gebruikt.

- Productie van plastic: 8% van de wereldwijde olieproductie wordt gebruikt voor het maken van plastic. Het maken van plastic en het recyclen van plastic vergt transport en energie en dat brengt ook afval en uitstoot met zich mee. Mogelijk schadelijke chemicaliën – zoals stabilisatoren, weekmakers en kleurstoffen – worden bij de productie van plastic toegevoegd. Deze kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Steun jij de plastic revolutie? Teken deze petitie!

Hoe het overhandigd gaat worden

Ik zal hem delen op Twitter en via e-mail aan de staatssecretaris sturen.

Nederland

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Updates

2019-07-08 22:14:16 +0200

25 handtekeningen verzameld

2019-05-20 14:41:22 +0200

10 handtekeningen verzameld