Skip to main content

Aan: Albert Heijn Roermond

Albert Heijn Roermond, stop met plastic!

Wij winkelen graag bij de Albert Heijn in Roermond, maar we ergeren ons verschrikkelijk aan al dat overdadig plastic. Wij vinden namelijk dat de beste bonus bij onze boodschappen een bijdrage aan een schoon milieu is. Albert Heijn, haal het single use plastic zoveel
mogelijk uit de schappen – wij nemen graag ons eigen tasje mee!

Waarom is het belangrijk?

Plastic heeft een negatieve invloed op dier, mens en milieu.

Waarom is plastic een probleem?
- Plastic soep: Veel plastic komt niet in de prullenbak, maar in het water terecht. Op die manier stroomt plastic van de rivieren, naar de zee de oceaan in. Iedere vier seconde komt er een ton aan plastic afval de oceaan in. Hier hebben dieren last van. Niet alleen doordat ze erin verstrikt raken, maar ook omdat kleine plastic deeltjes in het water terecht komen en dieren die vervolgens opeten. Die kleine plastic deeltjes ontstaan doordat plastic uiteenvalt door zonlicht, zout en golfslag bijvoorbeeld. Uiteindelijk krijgen wij op die manier ook plastic op ons bord.

- Microplastics: Het duurt honderden jaren voordat een dun plastic tasje is vergaan. Tot die tijd richt het veel schade aan voor dieren en milieu. Plastic lost niet op, maar het breekt zich af tot er kleine stukjes overblijven, microplastics. Dit komt onder andere in dieren terecht en waarschijnlijk ook in mensen. Wist je dat microplastics ook vrij komen als je bijvoorbeeld de afwas doet met een schuursponsje? Maar ook als je de was doet, of bij sommige scrubs die je gebruikt.

- Productie van plastic: 8% van de wereldwijde olieproductie wordt gebruikt voor het maken van plastic. Het maken van plastic en het recyclen van plastic vergt transport en energie en dat brengt ook afval en uitstoot met zich mee. Mogelijk schadelijke chemicaliën – zoals stabilisatoren, weekmakers en kleurstoffen – worden bij de productie van plastic toegevoegd. Deze kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Steun jij de plastic revolutie? Teken deze petitie!

Roermond, Nederland

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Links

Updates

2019-03-28 11:40:04 +0100

25 handtekeningen verzameld

2019-03-19 12:04:55 +0100

10 handtekeningen verzameld