Skip to main content

Aan: Albert Heijn Winterswijk

Albert Heijn Winterswijk, stop met plastic!

Albert Heijn Winterswijk: Ik doe graag boodschappen bij jullie, maar ik wil jullie vragen om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken, door bijvoorbeeld groenten niet langer in plastic te verpakken en door niet langer plastic zakjes bij de groenten neer te leggen. Plastic heeft een slecht effect op milieu, dier en mens en daarom roepen wij Albert Heijn Winterswijk op om bij te dragen aan de oplossing van het plasticprobleem door plastic weg te laten waar dat kan en anders over te stappen op volledig composteerbare materialen

Waarom is het belangrijk?

Plastic heeft een negatieve invloed op dier, mens en milieu.

Waarom is plastic een probleem?
- Plastic soep: Veel plastic komt niet in de prullenbak, maar in het water terecht. Op die manier stroomt plastic van de rivieren, naar de zee de oceaan in. Iedere vier seconde komt er een ton aan plastic afval de oceaan in. Hier hebben dieren last van. Niet alleen doordat ze erin verstrikt raken, maar ook omdat kleine plastic deeltjes in het water terecht komen en dieren die vervolgens opeten. Die kleine plastic deeltjes ontstaan doordat plastic uiteenvalt door zonlicht, zout en golfslag bijvoorbeeld. Uiteindelijk krijgen wij op die manier ook plastic op ons bord.

- Microplastics: Het duurt honderden jaren voordat een dun plastic tasje is vergaan. Tot die tijd richt het veel schade aan voor dieren en milieu. Plastic lost niet op, maar het breekt zich af tot er kleine stukjes overblijven, microplastics. Dit komt onder andere in dieren terecht en waarschijnlijk ook in mensen. Microplastics komen ook vrij wanneer men bijvoorbeeld de afwas doet met een schuursponsje.

- Productie van plastic: 8% van de wereldwijde olieproductie wordt gebruikt voor het maken van plastic. Het maken van plastic en het recyclen van plastic vergt transport en energie en dat brengt ook afval en uitstoot met zich mee. Mogelijk schadelijke chemicaliën – zoals stabilisatoren, weekmakers en kleurstoffen – worden bij de productie van plastic toegevoegd. Deze kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Steun jij de plastic revolutie? Teken deze petitie!

Winterswijk, Nederland

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Links

Updates

2019-03-31 08:45:34 +0200

50 handtekeningen verzameld

2019-03-30 08:37:11 +0100

25 handtekeningen verzameld

2019-03-27 23:53:38 +0100

10 handtekeningen verzameld