Skip to main content

Aan: Leden van de Tweede Kamer

Hey Google, zet veilige abortus op de kaart.

Het vinden van betrouwbare abortuszorg kan toch niet zo moeilijk zijn in Nederland? Toch zijn er meer obstakels dan je zou verwachten! Een snelle zoekopdracht op Google Maps laat zien dat neprecensies en misleidende ‘zorgverleners’ moeilijk te negeren zijn. We eisen dat de Nederlandse overheid Google verantwoordelijk houdt voor het onvoldoende tegengaan van de verspreiding van desinformatie over abortuszorg op hun platform.

Waarom is het belangrijk?

Valse ‘verleners van seksuele en reproductieve gezondheidszorg' doen zich online voor als legitieme abortus zorgverleners, maar als je eenmaal bij ze aanklopt proberen ze je ervan te weerhouden om echt een vrije keuze te maken over je reproductieve gezondheid. Daarnaast gebruiken online anti-abortus organisaties en bewegingen Google Maps ook om neprecensies in te dienen over legitieme abortus zorgverleners, waarbij ze schokkende verslagen schrijven om mensen af ​​te schrikken die op zoek zijn naar abortuszorg. En wat dit nog erger maakt? Google doet bar weinig om dit tegen te gaan!

We lanceren deze petitie om te eisen dat de Nederlandse overheid Google - en in het breder geheel Big Tech (i.e. de allergrootste technologiebedrijven) - verantwoordelijk houdt voor het onvoldoende tegengaan van de verspreiding van desinformatie op hun platform(s). In het bijzonder vragen wij de Tweede Kamer om een motie in te dienen die de overheid beweegt om bij Google Maps aan te dringen om:
- Voldoende te controleren op valse beoordelingen onder erkende abortus zorgverleners, deze snel te verwijderen en accounts te blokkeren die deze beoordelingen plaatsen.
- Aanbevelingen en verwijzingen naar anti-abortus bewegingen en organisaties wanneer mensen abortus zorgvoorzieningen zoeken te verwijderen. Hierbij moeten anti-abortus ‘zorgaanbieders’ gemarkeerd worden met de toelichting dat ze geen betrouwbare en volledige informatie verstrekken, zodat mensen hier rekening mee kunnen houden voordat ze contact opnemen met deze instellingen/actoren.

We zijn niet alleen. Aid Access, COC Nederland, EUnitas, Feministas en Holanda, Feminists of Maastricht, FIOM, de Jongerenambassadeur SRGR, Gendergelijkheid & Keuzevrijheid, RNW Media, Rutgers, Share-Net Netherlands, Stem op een Vrouw, Women on Waves, Women on Web en WO=MEN Dutch Gender Platform werken samen met Shake The Dust om deze petitie te ondersteunen. Om samen op te komen voor seksuele en reproductieve rechten in Nederland.

Het niet tegengaan van desinformatie in dit geval vindt plaats op het snijvlak van grondrechtelijke bescherming, privaatrecht, en wetgeving rondom digitale platformen. Het is daarom van belang dat de Tweede Kamer in actie komt om ervoor te zorgen dat er beter beleid gevoerd wordt.

Wil je meedoen? Dan ben je bent op de juiste plek! Teken deze petitie en deel het met je vrienden, familie en collega's zodat zij ook de campagne kunnen steunen. Laten we opkomen voor abortusrechten en ervoor zorgen dat iedereen die betrouwbare zorg zoekt de vrijheid heeft om de beste keuze te maken voor hun lichaam en leven!

Mede-ondertekenaars:
Aid Access
COC Nederland
EUnitas
Feministas en Holanda
Feminists of Maastricht
FIOM
Jongerenambassadeur SRGR, Gendergelijkheid & Keuzevrijheid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken & Choice for Youth and Sexuality
RNW Media
Rutgers
Share-Net Netherlands
Stem op een Vrouw
Women on Waves
Women on Web
WO=MEN Dutch Gender Platform
Bezuidenhoutseweg 67, 2594 AC Den Haag, Nederland

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Links

Updates

2022-10-18 14:39:55 +0200

100 handtekeningen verzameld

2022-09-29 20:45:03 +0200

50 handtekeningen verzameld

2022-09-29 10:08:21 +0200

25 handtekeningen verzameld

2022-09-28 17:58:51 +0200

10 handtekeningen verzameld