Bijna een half miljoen huishoudens in Nederland wekt zelf duurzame energie op met behulp van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van onze eigen stroombehoefte afdekken. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.
Overdag leveren zonnepanelen energie op. Deze energie wordt door de huishoudens aan het Net geleverd, en wordt dan vooral door bedrijven gebruikt. De meeste huishoudens verbruiken vooral in de avond elektriciteit. Het energiebedrijf verrekent de levering aan het Net met de stroom die huishoudens zelf afnemen van het Net (dit heet salderen) en betaalt de huishoudens daarvoor een eerlijke prijs. Dit is de salderingsregeling.
Wil je meer weten over salderen? Ga dan naar
https://nl.wikipedia.org/wiki/Salderen
Deze salderingsregeling is een van dé manieren voor huishoudens om zelf een steentje bij te dragen aan het opwekken en gebruiken van duurzame energie. Iedereen is enthousiast, steeds meer huishoudens investeren in zonnepanelen, de duurzame groei zit er goed in en zonne-energie begint meer en meer aan te slaan. Dat de regeling nu ineens toch wordt afgeschaft past niet binnen de ambities op het gebied van duurzaamheid.
Ook past het afschaffen van de regeling niet in een eerlijk Nederland. Echte grootverbruikers van energie krijgen nogal in het oog springende kortingen op zowel de energiebelasting als de opslag duurzame energie. Zie voor een overzicht bijvoorbeeld:
https://www.eneco.nl/zakelijk/service-contact/geldzaken/energiebelasting/
Tegenover al die regelingen voor bedrijven staat nu nog de salderingsregeling voor huishoudens. En juist deze regeling voor huishoudens wordt opeens afgeschaft omdat dit beter is voor Nederland. Dat klopt toch niet? Wij vinden een gezond, schoon en eerlijk land belangrijker. En daar hoort de salderingsregeling gewoon bij!