Aan: Marjan Rintel, president-directeur KLM

KLM stop het perverse spaarprogramma Flying Blue

De wetenschap is glashelder: een drastisch andere kijk op mobiliteit is noodzakelijk voor een leefbare aarde. Maar terwijl de klimaatcrisis steeds verder escaleert, en overal op de wereld mensen hiervan de gevolgen ervaren, blijft KLM met het spaarprogramma Flying Blue excessief vliegen stimuleren, normaliseren en belonen. 

Bij KLM’s frequent flyer programma krijg je een hogere status als je meer vliegt. En hoe hoger je status, hoe meer punten je krijgt. De gespaarde punten kunnen worden gebruikt voor luxe producten, maar ook voor extra vluchten. In 2023 gaf KLM voor maar liefst 409 miljoen euro 'gratis' vluchten weg aan mensen die toch al te veel vliegen. Frequent flyer programma's stimuleren het maken van onnodige vluchten, zogenaamde mileage runs. Dit zijn vluchten die mensen maken om een hogere status te krijgen of om hun status behouden. Voor de status van Ultimate Elite heb je bijvoorbeeld jaarlijks 38 retourvluchten naar Tokio nodig; dat betekent 105 ton broeikasgas uitstoten: alleen al aan vliegreizen. Dat is meer dan 45 keer het jaarlijkse CO2-budget dat is afgesproken in het Parijs-akkoord om nog kans te maken om onder de 1,5 graden mondiale opwarming te blijven.
Dat KLM veelvliegers blijft belonen voor hun extreme CO2-uitstoot is absurd, en absoluut onverantwoordelijk midden in de klimaatcrisis. Daarom eisen wij: KLM neem je verantwoordelijkheid in de mondiale klimaatcrisis: stop met de perverse prikkel van frequent flyerprogramma Flying Blue.

Waarom is het belangrijk?

1 procent van de wereldbevolking zorgt voor 50 procent van de CO2-uitstoot door vliegen. Een relatief kleine groep mensen  zorgt dus voor een enorme uitstoot door extreem veel te vliegen. En juist deze groep wordt door KLM beloond met het spaarprogramma Flying Blue. Duidelijk is dat de echte prijs van vliegen niet betaald wordt door de veelvliegers, maar door de mensen die wereldwijd, nu én in de toekomst, de gevolgen van de klimaatcrisis ervaren. 

Het terugdringen van het aantal vliegkilometers door frequent flyers is de meest efficiënte manier om de CO2-uitstoot van de luchtvaart terug te dringen.  Maar KLM blijft met excuses komen om het aantal vluchten maar niet te hoeven verminderen. Zo zegt KLM met technologische innovaties te kunnen verduurzamen. Uit onderzoek blijkt echter dat KLM’s CO2-uitstoot in 2030 niet met 12 procent afneemt, zoals KLM claimt, maar met 6 procent toeneemt. En dat terwijl een reductie van 55 procent noodzakelijk is volgens het IPCC. 

Het is tijd dat KLM een eerste echte stap richting duurzame luchtvaart neemt. Een stap die zo logisch is, dat er geen enkel zinnig tegenargument voor is: stop met het belonen van veelvliegers. Stop met frequent flyerprogramma Flying Blue.