Skip to main content

Aan: Tweede Kamer en Nederlandse regering

Stop de buitenlandse interventie in Venezuela

De voorzitter van het Venezolaanse parlement, Juan Guaidó, heeft zich uitgeroepen tot nieuwe president van Venezuela. Daarmee wordt geprobeerd de zittende regering van president Maduro opzij te schuiven.

De VS, die de ogen nadrukkelijk hebben gericht op de grote olievoorraden in het land, steunden de nieuwe president direct. Aangestuurd wordt op 'regime change' , waarbij de optie ‘militaire interventie’ nadrukkelijk op tafel ligt.

Het leidt geen twijfel dat het beleid van president Maduro heeft bijgedragen aan de ellende en armoede in Venezuela. Ook wordt er met harde hand opgetreden tegen demonstranten. Dat verdient geen steun, maar rechtvaardigt ook geen coup. Illegaal handelen, het schenden van de internationale rechtsorde, kan nooit het antwoord zijn op wanbeleid.

Het gevaar is groot dat het inzetten door de VS op regime change in Venezuela leidt tot meer geweld en bloedvergieten in het land. Dit scenario kan zelfs uitlopen op een burgeroorlog of een buitenlandse interventie. Het lijkt erop dat degenen die daarop inzetten, niets geleerd hebben van de geschiedenis van Latijns-Amerika.

Cruciaal is dat alle inspanningen nu gericht worden op het voorkomen van dit scenario. Dat kan alleen als de optie 'regime change' wordt losgelaten en er ruimte ontstaat voor dialoog in het sterk gepolariseerde land. Pas dan kan er gewerkt worden aan vrede en ontwikkeling. En daarom moet Nederland, dat via Aruba, Bonaire en Curaçao een buurland van Venezuela is, duidelijk afstand nemen van deze dreiging met interventie door de VS.

Waarom is het belangrijk?

* Omdat de Venezolaanse bevolking, noch de bevolking van de buurlanden (waaronder Aruba, Bonaire en Curacao, die deel uitmaken van het koninkrijk der Nederlanden) iets te winnen hebben bij een versterkte buitenlandse interventie in Venezuela.
* Het belangrijk is de internationale rechtsorde en het beginsel van soevereiniteit te verdedigen tegen die krachten die onder het motto van humanitaire bezorgdheid hun machtsbelangen door willen zetten.
* We niet moeten buigen voor de gevestigde politiek en media die krachten die zich tegen de buitenlandse interventie keren proberen weg te zetten als 'vrienden van Maduro'.

Categorie

Updates

2019-02-25 14:57:02 +0100

100 handtekeningen verzameld

2019-02-25 13:02:22 +0100

50 handtekeningen verzameld

2019-02-23 20:33:42 +0100

25 handtekeningen verzameld

2019-02-22 13:53:39 +0100

10 handtekeningen verzameld