Probeer je even voor te stellen dat je na lang zoeken en stressen eindelijk een woonplek gevonden hebt in een stad waar betaalbare huurwoningen al zo schaars zijn. Je vestigt je, raakt verweven met je buurt, volgt een studie of begint met werken. Je huisgenoten worden meer dan alleen je buren; je bouwt een band op, je vormt een gemeenschap en ze worden je vangnet. Maar dan krijg je te horen dat je moet vertrekken. Niet omdat het wordt gesloopt en er iets voor in de plaats komt, maar omdat de gemeente je geen huurrechten wil laten krijgen.
Dit is precies wat de bewoners van de Ravel te wachten staat. Studenten, werkenden en kwetsbare mensen worden gedwongen hun huis te verlaten zonder enig alternatief. Pijnlijk en onrechtvaardig, schrijnend en onbegrijpelijk.
De Ravel is hier niet het enige voorbeeld van: de voortdurende woningnood en de manier waarop huurders zonder woonzekerheid worden behandeld door de gemeente raakt nog veel meer mensen [
2,
3,
4]. Steeds meer mensen moeten genoegen nemen met tijdelijke contracten en worden keer op keer verplaatst, zonder perspectief op een stabiele woonplek. Telkens weer worden er oplossingen voor de wooncrisis beloofd, maar de politiek laat juist deze groep keihard vallen.
De gemeente kan en moet dit voorkomen. In plaats van bewoners uit hun huis te zetten en te vervangen door nieuwe tijdelijke huurders, moet ze erkennen dat huurders geen wegwerpproducten zijn en verantwoordelijkheid nemen voor hun woonzekerheid. Er is nog steeds geen sloop-of renovatieplan, en het gebouw zal nog jaren blijven staan. Laat de bewoners dan ook blijven!
Wij eisen, samen met de Bond Precaire Woonvormen, dat gemeente Utrecht:
- Woonzekerheid en zeggenschap biedt. Laat de 180 bewoners van de Ravel blijven in hun huis en respecteer hun huurrechten.
- Dakloosheid voorkomt. Stop het inwisselen van de huidige huurders voor andere tijdelijke huurders. Geen jongeren op straat, zeker niet met het al toenemende aantal daklozen jongeren! [5]
- De huidige gemeenschappen en woongroepen in het pand en de sociale cohesie in de buurt behoudt.
- Samen met Socius Wonen stopt met het weglopen van sociale verantwoordelijkheid door de schuld af te schuiven op individuele huurders en de samenleving. Neem verantwoordelijkheid en waarborg woonzekerheid voor iedereen!
Op 20 februari gaat de gemeente stemmen over de toekomst van de Ravellaan. Help ons en roep hen op om te stemmen voor woonzekerheid en voor huurbescherming. Steun de bewoners van de Ravel en toon je solidariteit voor woonzekerheid. Teken de petitie om ons verder te helpen.
Wij zijn te vinden op Instagram: @redderavel