Skip to main content

Aan: Tweede Kamer

Verhoog de basisbeurs!

Goed onderwijs begint bij een eerlijke basisbeurs!

De basisbeurs hoort een basis te zijn voor studenten. Maar we zien nu dat de basisbeurs gewoon niet genoeg is om van rond te komen. De Tweede Kamer heeft besloten tijdelijke inflatie-toeslag die vorig jaar erbij kwam niet door te zetten, maar ondertussen is de inflatie niet weg. Studenten kunnen amper hun boodschappen betalen, hebben te dealen met torenhoge huren, en ook het collegegeld stijgt alleen maar. Om nu rond te komen moet je of weer gaan lenen of ook nog eens veel gaan werken naast je studie. Dat terwijl studenten in Nederland al het meeste werken naast hun opleiding van alle studenten in Europa.

Dit kan zo niet langer.

Daarom komen studenten uit het hele land in actie! Op 18 oktober om 12:00 op Koekamp in Den Haag organiseert de LSVb een protest tegen de langstudeerboete, tegen de onderwijsbezuinigingen, en voor het verhogen van de basisbeurs! Alleen zo kunnen we namelijk goed onderwijs garanderen voor iedereen.

Sluit aan bij het protest!  Word lid van de whatsapp groep om op de hoogte te blijven: https://shorturl.at/jluE5
 

Een te lage basisbeurs verslechtert niet alleen de financiële positie van studenten, maar ook hun mentale gezondheid en de kwaliteit van onderwijs. Jongeren hebben een 'basis' nodig zodat ze zich kunnen focussen op studeren. Dat gaat niet als ze diep in de schulden komen of zich in een burn-out in moeten werken alleen om rond te komen. Zeker maatregelen als een langstudeerboete gooien alleen maar meer olie op het vuur zonder iets op te lossen. Het is niet gek dat studenten uitlopen, want we komen anders gewoon niet rond! 

Studeren is een recht voor iedereen, juist ook voor de jongeren die niet uit rijke gezinnen komen. Door jarenlange actie van studenten met de LSVb in de NIetMijnSchuld campagne hebben we de basisbeurs terug gekregen. Nu is het tijd om er ook voor te zorgen dat de basisbeurs genoeg is voor studenten! Daarom roepen wij de kamerleden van alle partijen op, maar met name het kabinet: geef studenten een daadwerkelijke 'basis' en verhoog de basisbeurs!

Waarom is het belangrijk?

De basisbeurs was vorig jaar met €2000 verhoogd ter compensatie voor de stevige inflatie. De prijs van huur en collegegeld zal in september natuurlijk niet magisch met 2000 euro dalen: Nederlandse steden behoren tot de duurste van Europa en de prijs van levensonderhoud blijft elk jaar sterk stijgen. Onlangs publiceerde het Nibud dat uitwonende studenten er gemiddeld met 6.6% op achteruit gaan qua koopkracht. Dit komt niet alleen door het vervallen van de koopkrachtmaatregel, maar ook door de prijsstijgingen in de huur en levensonderhoud. Studeren zonder ongezonde schulden wordt zo onbetaalbaar voor de gemiddelde student.

In plaats van een verlaging van de basisbeurs, zou hij juist verhoogd moeten worden naar meer dan 500 euro per maand, aangezien de prijzen nog steeds stijgen. In 2021 heeft de Sociaal Economische Raad berekend dat destijds een basisbeurs van 476 euro per maand ervoor zorgt dat de gemiddelde student, met een bijbaan en eventuele bijdrage van ouders, zonder veel schulden af kan studeren. Met de inflatie sindsdien doorgerekend betekent dit dat de basisbeurs verhoogd moet worden naar 500 euro per maand in plaats van verlaagd naar 302 euro per maand. 

We zien dat de verlaging van de basisbeurs samenvalt met een hele reeks aan onderwijsbezuinigingen. Het kabinet heeft gezegd meer dan een miljard te willen gaan bezuinigen op hoger onderwijs komend jaar, met name door te snijden in gelden voor onderwijs en onderzoek. Voor studenten komt daar nog een extra maatregel bovenop: de langstudeerboete. In plaats van te investeren in de toekomst van jongeren, worden de kosten voor onderwijs teruggehaald op de student.

Categorie

Links

Updates

2024-06-02 10:47:30 +0200

1,000 handtekeningen verzameld

2024-04-24 16:50:45 +0200

500 handtekeningen verzameld

2024-04-24 11:49:22 +0200

100 handtekeningen verzameld

2024-04-24 11:30:13 +0200

50 handtekeningen verzameld

2024-04-24 11:25:17 +0200

25 handtekeningen verzameld

2024-04-24 11:20:47 +0200

10 handtekeningen verzameld