Aan: Tweede Kamerleden van de commissie Sociale Zaken

Verleng ouderschapsverlof tot 16 jaar; want ouderschap houdt toch niet op bij 8 jaar?

In Nederland kunnen ouders ouderschapsverlof opnemen tot hun kind 8 jaar oud is. Daarna vervalt dit recht, alsof het ouderschap plotsklaps ophoudt zodra een kind 8 kaarsjes uitblaast. Maar wie kinderen heeft — of met pubers werkt — weet dat dit niet alleen onlogisch is, maar zelfs schadelijk kan zijn.

De puberteit is een turbulente periode, waarin jongeren zich losmaken, zichzelf opnieuw uitvinden en vaker worstelen met mentale gezondheid, prestatiedruk en online verleidingen. Juist dan is de aanwezigheid van ouders cruciaal. Niet om constant erbovenop te zitten, maar wel om in de buurt te zijn. Om te luisteren, op te vangen, grenzen te bewaken — of gewoon een praatje te maken als ze thuiskomen van school.

Het huidige ouderschapsverlof biedt ouders de mogelijkheid om tijdelijk minder te werken, met behoud van hun contracturen en bijbehorende arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw. Voor ouders van jonge kinderen is dit een waardevolle regeling, maar waarom stopt dit recht zo abrupt bij 8 jaar? Er is geen inhoudelijke reden, geen pedagogisch advies dat dit ondersteunt. Het lijkt een willekeurige grens.

Belangrijk om te onderstrepen: het verlengen van het ouderschapsverlof tot 16 jaar kost de maatschappij niets extra. Het gaat om onbetaald verlof. Maar het geeft gezinnen wél meer ademruimte. 

Daarom de oproep aan de Tweede Kamercommissie van Sociale Zaken: 
verleng het recht van werknemers om ouderschapsverlof op te nemen tot het kind 16 jaar is. 

Waarom is het belangrijk?

  • Als ouder wil je er zijn voor je puberkinderen als ze dat nodig hebben. Door bijvoorbeeld iets eerder van je werk weg te gaan zodat je thuis bent als ze uit school komen. 
  • Het recht op het opnemen van ouderschapsverlof loopt nu tot het kind 8 jaar is. Terwijl juist in de pubertijd het zo fijn kan zijn om ruimte te hebben er te zijn voor je kinderen. We zien hoeveel jongeren vandaag de dag worstelen — met druk, eenzaamheid, depressieve gevoelens, online verslavingen. 
  • Voor veel ouders zou het recht om ouderschapsverlof op te kunnen nemen enorm helpen. Ouders die zien dat hun kind afglijdt, drinkt, blowt, alleen nog maar op zijn telefoon zit, kunnen door het verlof meer grip krijgen op de opvoeding. Of ouders die juist in de overgang naar de middelbare school even wat meer thuis willen zijn, om te luisteren naar de ervaringen en er te zijn als het kind het lastig vindt. Zo kunnen ouders vroegtijdig bijsturen.
  • Geef ouders het vertrouwen én de ruimte om er te zijn, juist als het nodig is. Het is een kleine beleidswijziging, maar eentje met potentieel grote impact voor duizenden gezinnen in Nederland.