Aan: Premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag

Stop de wapenhandel met Saoedi-Arabië!

Stop de wapenhandel met Saoedi-Arabië!

Nederland moet nu een volledig wapenembargo instellen tegen Saoedi-Arabië, en er bij andere Europese landen op blijven aandringen dat ook te doen. Nederland moet consequent stelling nemen tegen de mensenrechtenschendingen van de Saoedische regering.

Foto: (c) ANP

Waarom is het belangrijk?

De moord op journalist Khashoggi is afschuwelijk, maar minstens zo afschuwelijk is de door de Saoedi-Arabië aangevoerde oorlog in Jemen, die volgens de Verenigde Naties heeft geleid tot de ergste humanitaire crisis ter wereld. Voor 12 miljoen mensen dreigt acute hongersnood, vooral kinderen lopen gevaar. Bovendien schendt Saoedi-Arabië al jarenlang op grote schaal de mensenrechten. Het is een schande dat de wereld dit laat voortduren en Saoedi-Arabië van wapens blijft voorzien.

Saoedi-Arabië lijkt wel boven de mensenrechten verheven. Een Duitse wapenleverantie, die in eerste instantie werd tegengehouden wegens het Saoedische optreden in Jemen ging alsnog door toen de Saoedi's dreigden met economische sancties. Dit gold ook voor een Spaanse wapenleverantie. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk leveren op grote schaal.

Duitsland kondigde een voorlopig embargo af, zolang het onderzoek naar de kwestie Khashoggi loopt. Dat zou voor Nederland het startschot moeten zijn voor verdere actie. Het is hierbij een kleine speler, maar juist dat maakt het makkelijker om een voortrekkersrol te spelen. De Nederlandse regering zegt wapenleveranties aan Saoedi-Arabië kritisch te beoordelen, maar er zijn de afgelopen tijd nog steeds militaire goederen geleverd. Als we ons als land willen inspannen voor vrede en veiligheid moeten we stoppen met wapenexport naar een land dat oorlog voert en mensenrechten schendt.

Hoe het overhandigd gaat worden

Wapenhandel wordt een thema, ook voor de Europese verkiezingen, deze discussie over Saoedi-Arabië is een belangrijke test voor onze politici. Steun deze campagne, vredesorganisatie Stop Wapenhandel zal de komende tijd Rutte en Kaag scherp volgen. Hopelijk inspireren we ze tot een voortrekkersrol in een Europa waar mensenrechten boven (wapen-)handelsbelangen gaan.

Categorie


Redenen om te tekenen

  • Het moet nu echt eens ophouden!
  • Terwijl we heden geconfronteerd worden met miljoenen vluchtelingen en doden die vermoord worden of vluchten voor regimes en oorlogen die het Westen hebben gefinancieerd, hebben bewapend of hebben aan meegedaan. Is het krankzinnig dat we zwijgen over deze wapenhandel en het gebruik ervan en het niet eisen dat het stopt, maar wel heel veel doen om de slachtoffers van onze wapenhandel en wel de vluchtelingen harteloos te verketteren.
  • aan moord moet een einde komen, argumenten als werkgelegenheid zijn belachelijk, het gaat om het enige wat telt "het leven".

Updates

2018-10-23 17:06:12 +0200

1,000 handtekeningen verzameld

2018-10-23 15:42:03 +0200

500 handtekeningen verzameld

2018-10-23 15:00:01 +0200

100 handtekeningen verzameld

2018-10-23 14:54:41 +0200

50 handtekeningen verzameld

2018-10-23 14:52:45 +0200

25 handtekeningen verzameld

2018-10-23 14:49:36 +0200

10 handtekeningen verzameld