Skip to main content

Aan: Redacteuren van de Volkskrant

Wij eisen eerlijke klimaatberichtgeving van de Volkskrant

De Volkskrant is onze krant. Maar de Volkskrant heeft een dode hoek: het klimaat. De berichtgeving staat haaks op het algemeen geaccepteerde feit dat klimaatverandering dé bedreiging van deze tijd is.

Onze kinderen zullen ons later niet vragen: “Mam, pap, wat deed jij toen ene Sywert de overheid oplichtte voor een paar miljoen?” Ze gaan ons wel vragen naar het klimaat. Wat als ze oude kranten uit onze tijd erbij pakken? Ze zullen er meer vinden zonder klimaatnieuws, dan met. En als het wél benoemd wordt, blijft het bij een eenmalig artikel over het angstaanjagende IPCC rapport. Zelfs bij onderwerpen met een overduidelijke link naar het klimaat (zoals Schipholdrukte en Russisch gas) wordt het klimaat niet of nauwelijks genoemd. “Nu snap ik wel dat jullie te weinig deden om onze planeet te redden” zullen onze kinderen misschien zeggen. “Het was amper in het nieuws!”

De aarde is essentieel voor ons leven. Dagelijkse informatie over de bedreigingen daarvan – zowel klimaatverandering als bedreiging biodiversiteit – doet recht aan het belang en de urgentie van de huidige situatie. Dit overstijgt binnenlands of buitenlands nieuws, het is nieuws over onze planeet (misschien meteen je naam voor een nieuwe sectie). Onze krant dient nieuws te brengen over het klimaat zoals dat ook gebeurde bij corona: elke dag updates over de stand van zaken. Met duiding en uitleg van een deskundige, of op basis van verslaggevers die zelf veel deskundigheid hebben op dit gebied (zoals Maarten Keulemans dat opbouwde tijdens corona).

Waarom is het belangrijk?

Een krant heeft een maatschappelijke taak als vierde macht. Als de bevolking te weinig op de hoogte is van de gevolgen van politieke besluiten voor ons klimaat, wordt het onmogelijk om (letterlijk) het tij te keren.

Categorie

Updates

2022-06-09 06:25:02 +0200

100 handtekeningen verzameld

2022-06-08 19:51:56 +0200

50 handtekeningen verzameld

2022-06-08 15:45:05 +0200

25 handtekeningen verzameld

2022-06-08 12:48:13 +0200

10 handtekeningen verzameld