Skip to main content

Aan: Eurocommissaris Frans Timmermans en de Europese Commissie

Maak onze economie groen. Stop de vieze lobby!

https://youtu.be/PQ2w2M6EdS8
De EU werkt aan een lijst die bepaalt wat écht groene investeringen zijn. Dat moet voorkomen dat beleggers 'groene beleggingsfondsen' kopen, waar stiekem aandelen in vieze bedrijven als Shell en KLM in zitten. De groene lijst is heel belangrijk, want geld dat in deze nepgroene fondsen verdwijnt, wordt niet gebruikt om de wereld echt beter te maken.

De lobbyisten van multinationals zijn druk bezig om de groene lijst te vervuilen met hun vieze projecten. Dat moeten we stoppen!

De Europese Commissie moet akkoord gaan met het voorstel van het Europees Parlement voor een lijst van écht groene investeringen. Op deze lijst mogen geen fossiele aardgasprojecten, kerncentrales en dergelijke terecht komen.

Doe mee met de strijd tegen nep-groen geld!

Teken de petitie!

Waarom is het belangrijk?

De fossiele bedrijven proberen hun vieze bedrijfstak ook in de groene lijst te krijgen. Dat kunnen we niet laten gebeuren. We moeten investeren in de toekomst, niet in achterhaalde gaspijpleidingen of in absurd dure kerncentrales. Dat soort projecten horen niet thuis op een groene lijst!

We kunnen de wereldeconomie veranderen en de aarde redden. Maar dan moet de financiële sector worden schoongeveegd van fossiele projecten. Het mag niet langer zo zijn dat de grote vervuilende bedrijven al ons geld opslurpen.

Zogenaamd groene beleggingsfondsen beheren meer geld dan de Verenigde Staten, Duitsland, Groot Brittannië en Frankrijk gezamenlijk jaarlijks produceren. Maar veel van deze ‘groene’ fondsen zijn helemaal niet zo groen. Investeerders die azen op geld, plakken gewoon een groen label op fossiele bedrijven, vervuilend transport, kernenergie, bio-industrie en landbouwgif.

Hoe kan dit zomaar? Dat mag omdat beleggingsfondsen helemaal zelf mogen beslissen wat ze ‘duurzaam’ noemen. De slager keurt zijn eigen vlees.

Het geld dat naar nepgroene projecten gaat, kan beter gebruikt worden om onze economie echt groen en eerlijk te maken. De Europese Unie wil dat stimuleren met een wet die bepaalt wat echt groen is. Deze wet zou banken verplichten om te vertellen of hun beleggingsfondsen voldoen aan de criteria voor groene beleggingen.

In december vorig jaar werd een belangrijke eerste stap gezet met een goed voorstel van het Europees Parlement voor een ‘groene lijst’. Nu ligt de bal bij de Europese Commissie. Begin maart presenteert Eurocommissaris Frans Timmermans op basis van deze lijst een eerste voorstel namens de Commissie.

Helaas zijn grote bedrijven en zelfs sommige lidstaten (!) de Commissie nog steeds stevig aan het belobby’en om hun vieze alternatieven te redden. Een leger van lobbyisten in Brussel probeert de criteria van de groene lijst continu te versoepelen en de invoering van de wet uit te stellen.

Wij moeten Timmermans en de Commissie op het groene pad houden. Daar hebben we ook jouw handtekening nodig. Zo kunnen we extra lawaai maken tegen de vieze invloed van multinationals. Help mee om de druk op de Europese beleidsmakers hoog te houden!

Hoe het overhandigd gaat worden

Deze campagne is onderdeel van een Europese campagne voor groene investeringen https://actions.sumofus.org/a/stop-finance-greenwashing. De petitie is Europabreed al ruim 100.000 keer getekend. Het is een samenwerking van een coalitie van NGO's. In Nederland zijn Milieudefensie, de Eerlijke Geldwijzer, DeGoedeZaak en vele andere organisaties betrokken bij deze campagne.

Updates

2020-03-20 15:26:49 +0100

5,000 handtekeningen verzameld

2019-11-27 19:36:42 +0100

1,000 handtekeningen verzameld

2019-11-27 18:03:17 +0100

500 handtekeningen verzameld

2019-11-26 14:34:55 +0100

100 handtekeningen verzameld

2019-11-26 13:08:34 +0100

50 handtekeningen verzameld

2019-11-26 12:34:20 +0100

25 handtekeningen verzameld

2019-11-26 12:16:42 +0100

10 handtekeningen verzameld