Skip to main content

Aan: Minister Wopke Hoekstra van Financiën, leden van de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs

Maak onze economie groen. Stop de vieze lobby!

Maak onze economie groen. Stop de vieze lobby!

De EU heeft een lijst vastgesteld, die beschrijft wat echt groene investeringen zijn. Dat moet voorkomen dat beleggers 'groene beleggingsfondsen' blijven verkopen, waar zogenaamd duurzame bedrijven als Shell en KLM in zitten. Heel belangrijk, want geld dat in deze nepfondsen verdwijnt wordt niet gebruikt om de wereld echt beter te maken.

De lobbyisten van vieze multinationals proberen de lijst uit te breiden, en zo hun fossiele investeringen te 'greenwashen'. En dat moeten we stoppen.

De ministers van Financiën moeten akkoord gaan met het voorstel van het Europees Parlement voor een lijst van écht groene investeringen. Op deze lijst moegen geen fossiele aardgasprojecten, kerncentrales en dergelijke terecht komen.

Doe mee met de strijd tegen nep-groen geld!

Teken de petitie!

Waarom is het belangrijk?

De fossiele bedrijven proberen hun favoriete bedrijfstak ook in de lijst te krijgen of om alles te vertragen. Dat kunnen we niet laten gebeuren. We moeten investeren in de toekomst, niet in achterhaalde gaspijpleidingen of in absurd dure kerncentrales. Dat soort projecten horen niet thuis op een groene lijst!

We kunnen de wereldeconomie veranderen en de aarde redden. Dan moet de financiële sector worden schoongeveegd. Het mag niet langer zo zijn dat de grote vervuilende bedrijven van deze wereld al ons geld opslurpen.

Zogenaamd groene beleggingsfondsen beheren meer geld dan de Verenigde Staten, Duitsland, GrootBrittannie en Frankrijk gezamenlijk jaarlijks produceren. Maar veel van deze ‘groene’ fondsen zijn helemaal niet zo groen. Investeerders die azen op geld, plakken gewoon een groen label op fossiele bedrijven, vervuilend transport, kernenergie, bio-industrie en landbouwgif.

Hoe kan dit zomaar? Dat mag omdat beleggingsfondsen helemaal zelf mogen beslissen wat ze ‘duurzaam’ noemen. De slager keurt zijn eigen vlees.

Het geld dat naar nep groene projecten gaat, zou ook gebruikt kunnen worden om onze economie echt groen en eerlijk te maken. De Europese Unie probeert dat te stimuleren: er ligt een wet klaar die bepaalt wat echt groen is. Deze wet verplicht banken te vertellen of hun zogenaamd groene projecten voldoen aan de criteria die zijn bepaald op wetenschappelijke basis.

Helaas is een leger van lobbyisten nu bezig deze wet te saboteren. Ze willen de criteria versoepelen en de invoering uitstellen.

Grote Europese milieuorganisaties hebben een brief geschreven aan ministers en Europarlementariërs om de lobby tegen de wet de pas af te snijden en een eind te maken aan financiële greenwashing. Maar we hebben ook jouw handtekening nodig, om extra lawaai te maken!

Hoe het overhandigd gaat worden

Deze campagne is onderdeel van een Europese campagne voor groene investeringen https://actions.sumofus.org/a/stop-finance-greenwashing. De petitie is Europabreed al ruim 100.000 keer getekend. Het is een samenwerking van een coalitie van NGO's. In Nederland zijn Milieudefensie, de Eerlijke Geldwijzer, DeGoedeZaak en vele andere organisaties betrokken bij deze campagne. Zij richten zich op minister Hoekstra en de Nederlandse Europarlementariërs.


Redenen om te tekenen

  • Ik hoop dat milieudefensie zich in dit verband ook in gaat zetten om aan te tonen dat de grote biomassahoutkachels de eerste en grootste groenwaszwendel is tot dusver. En de G7 gaan daar nog een schepje bovenop doen door in hun aanpak de hoogste prioriteit te geven aan een internationale handel en pervers verdienmodel in #greenwashing. Zucht.
  • Alles op alles om de economie te verduurzamen op wetenschappelijke basis. Van economie naar ecologie.
  • Mensen moeten nu echt eens wakker worden!

Updates

2019-11-27 19:36:42 +0100

1,000 handtekeningen verzameld

2019-11-27 18:03:17 +0100

500 handtekeningen verzameld

2019-11-26 14:34:55 +0100

100 handtekeningen verzameld

2019-11-26 13:08:34 +0100

50 handtekeningen verzameld

2019-11-26 12:34:20 +0100

25 handtekeningen verzameld

2019-11-26 12:16:42 +0100

10 handtekeningen verzameld