Skip to main content

Aan: De Nederlandse regering

#BeterUitDeCrisis: Een alternatief steunpakket om beter uit de crisis te komen

Het kabinet is met een fonds gekomen om uit de coronacrisis te komen, maar het kabinet heeft alleen oog voor de economie en welvaart van grote bedrijven. Het fonds zou juist een kans kunnen zijn om echt beter uit de crisis te komen, door klimaatrechtvaardigheid, antiracisme, een sterke democratie, solidariteit en een eerlijke economie als hoofddoelen te stellen.

Het is tijd om het leven van mensen centraal te stellen, in plaats van de markt, multinationals en hun winsten. Het is tijd om armoede, racisme en klimaatverandering te bestrijden en de democratie te verbeteren.

Wij, #BeterUitDeCrisis, een coalitie van (grassroot) organisaties, hebben een manifest opgesteld met eisen om echt beter uit de corona crisis te komen. Teken je mee?

> > Teken je de petitie als vertegenwoordiger van een organisatie? Laat dat via deze link aan ons weten, dan voegen we je toe aan de petitie hier beneden: https://bit.ly/3fDgYj2 < <

Waarom is het belangrijk?

De Covid-19 crisis laat zien wat er mis is met onze manier van leven. De kwetsbaren in onze samenleving, en in de wereld, betalen de hoogste tol, terwijl de rijken er net als bij andere crisissen alleen maar beter op worden. Tegelijkertijd wordt de wereld waarin we leven in hoog tempo verwoest. We denderen op een klimaatcrisis af waarvan de gevolgen vele malen ingrijpender zullen zijn dan van Covid-19. Overal ter wereld wordt de roep om verandering luider. Voor Nederland is het nu tijd.

Het is tijd om het leven van mensen centraal te stellen, in plaats van de markt, multinationals en hun winsten. Het is tijd om armoede en de heersende ongelijkheid waarbij de rijkste 1% over de overige 99% regeert, te beëindigen. Het is tijd om ervoor te zorgen dat deze geweldsvormen niet langer de wereld ordenen, maar het leven zelf.

Het is tijd om te erkennen dat het huidige systeem niet iedereen in de samenleving dient. De Covid-19 crisis heeft dat nog maar eens blootgelegd. Voor de werkende mensen in vitale beroepen en sectoren blijft het tot nog toe bij applaus, na jaren van bezuinigingen. Bovendien zijn het dezelfde kwetsbare groepen die het eerste en hardste de gevolgen van Covid-19 voelen: mensen van kleur, mensen met een laag en onzeker inkomen, mensen met een beperking, mensen zonder verblijfsdocumenten. Dit is hét moment om af te rekenen met deze tweedeling. Het is tijd voor een samenleving die alle lagen van de samenleving dient, niet slechts de 1%.

Het is tijd om al het leven op onze planeet serieus te nemen. Het is ons thuis, waar we allen wonen, we kunnen het niet langer laten gebruiken als een gratis uit te putten grondstof. Het is tijd om al het leven centraal te stellen in plaats van welvaart. Alleen zo zullen onze kinderen en kleinkinderen opgroeien in een veilige en leefbare wereld.

Deze crisis dwingt ons allen tot bezinning. Wij eisen een verandering van koers van onze regering. Niet het accumuleren van rijkdom, maar het herverdelen ervan, binnen de grenzen van de natuur, zal iedereen verrijken. Deze crisis biedt ons dit moment. Laten we het met beide handen aangrijpen!

De tientallen miljarden die de komende weken door de regering verdeeld gaan worden, bepalen de richting van onze samenleving voor de komende jaren. De #BeterUitDeCrisis-coalitie presenteert daarom dit Alternatief Steunpakket: Vijf samenhangende veranderingen van koers, onderbouwd met een selectie van maatregelen, om tot een eerlijkere, gezondere, en veiligere samenleving te komen.

#BeterUitDeCrisis voert de komende weken de druk op: zet in op een nieuwe koers, want de huidige weg loopt dood! Ten slotte is dit statement ook een oproep aan de samenleving. Wij kunnen dit niet alleen afdwingen. Sluit je aan. Voer actie. Beschrijf de straten en laat je stem horen. Het is nu tijd!

Lees hier het volledige manifest: https://bit.ly/2CdUCGp

De organisaties die #BeterUitDeCrisis steunen zijn:
Africa Wood Grow
Amsterdam City Rights
Amsterdams Vredesinitiatief
APOPO
ASKV/Steunpunt Vluchtelingen
Bank Track
Bijstandsbond
Bond Precaire Woonvormen
Centre for Entrepreneurship in Exile
Code Rood
Colored Collective
Comité 21 maart
De Bovengrondse
De Goede Zaak
De Tempelhof
Democratisch Energie Alternatief DEI
DWARS
Emcemo
Extinction Rebellion NL
Extinction Rebellion Jongeren
FNV afdeling Amsterdam
FNV vrouwennetwerk
FNV Wereldburgers
FNV landelijke klimaatwerkgroep
Fossielvrij NL
Fossilfree Culture NL
Fridays for Future NL
Geert van Schaik
Green Cross Nederland
Grenzeloos
Here to Support
Het Actiefonds
H.I.J.O.S. Nederland
Internationale socialisten
Jongeren Milieu Actief
Maastricht for Climate
Maruf Amsterdam United
Meld Islamofobie
Milieudefensie
Nederland Wordt Beter
Ontgroei
RE-PEAT
Rivierenlanders in Verbinding
SEHAQ
SPEAK
Stemopeenvrouw
Stichting Anima Mundi
Stichting Earthsmiles
Stop Ecocide NL
Stop Wapenhandel
The Turn Club
Toekomstboeren
Transnational Institute
Vereniging Basisinkomen
Waka Waka Foundation
We reclaim our pride
WISE Nederland
Zona Franca, Chileense gemeenschap Rotterdam

> > Klik op de #BeterUitDeCrisis-banner voor de download, die je kunt gebruiken op sociale media: https://bit.ly/2YbeWR2

Links

Updates

2020-07-24 14:38:39 +0200

500 handtekeningen verzameld

2020-06-18 17:46:17 +0200

100 handtekeningen verzameld

2020-06-18 12:38:14 +0200

50 handtekeningen verzameld

2020-06-18 10:57:35 +0200

25 handtekeningen verzameld

2020-06-18 09:35:58 +0200

10 handtekeningen verzameld